Mi az a fogágybetegség?

Hogyan alakul ki?

A fogágybetegség a fog tartószerkezetének (íny, a fogakat a csonthoz rögzítő kollagén rostok, a foggyökér cementrétege és a fogat körülvevő csont) krónikus gyulladása.

Fogágybetegség, parodontosis

A szájban lévő lepedékben olyan baktériumok szaporodnak el, melyek megtámadják a fogínyt és gyulladást okoznak. Ennek következtében a fogíny megduzzad, vérzik és eltávolodik a fogaktól így egyre nagyobb és mélyebb tasakok (zsebek) keletkeznek. Idővel a csont is „visszahúzódik” ebből a környezetből, így a fogak hosszú évek alatt meglazulnak és kiesnek.

Mitől alakul ki a fogágybetegség?

Az első és legfontosabb: a helytelen fogmosástól. Igen tudom, ilyenkor jön az, hogy: „én mindig mosok fogat” 😊 Persze biztos, hogy ez így is van, csak sajnos nem mindegy, hogy hogyan!

Ez itt az első és legfontosabb kulcs a kezedben! Meg kell értened és el kell fogadnod, hogy a fogágybetegség hosszútávon a fogak elvesztéséhez vezethet. Ezt csak úgy tudod megakadályozni, ha elfogadod és tudomásul veszed, hogy maximális bizalommal együtt kell működnöd a dentálhigiénikusoddal és a parodontológus fogszakorvosoddal.

Amennyiben úgy érezed:

  • Kellemetlen a leheleted
  • Érzékennyé válik az ínyed a fogmosásnál
  • Fogmosásnál, fogköztisztításnál vérezni kezd
NE kezd el öblögetni, ecsetelni és egyéb csodaszerekkel kenegetni, hanem keresd fel a dentalhigiénikusodat!
Inkább gyere el feleslegesen, mint túl későn! 😊

A dentáhigiénikus legnehezebb feladata, hogy megtanítsa a pácienst a helyes fog és szájápolás minden apró mozdulatára. Sajnos, ha egy egészséges száj ápolása 2-3 percet vesz igénybe akkor a fogágybeteg páciensé ennek legalább a duplája.

Ez az első biztos lépés, hogy ne veszítsd el a fogaidat!

Ezután következik a rendszeres fogkőeltávolítás gépi és kézi műszerekkel is.

Mindenképpen egyéni személyre szabott kezelési tervet készítünk parodontológus fogszakorvos bevonásával!  A pácienssel egyeztetve, egyénre szabottan különböző kontroll időpontokat egyeztetünk, ami lehet 1 hét, 1-3 vagy 6 hónap is 😊

Ezt nem kell megjegyezni, fejben tartani. A megbeszélt kezelés előtt 1 héttel és 48 órával is értesítést küldök sms-ben, email-ben, viber-en, messenger-en, ahogy megbeszéltük.

Sőt kiegészítő kezeléseket is ajánlani fogok:

  • irányított biofilm terápia
  • lézeres terápia (ADPT)
  •  szájflóra helyreállítása (BioGiaia)
  • nyitott küret
  • műtéti kezelések