Éjszakai fogcsikorgatás és fogszorítás

Tudtad, hogy a rendszeres fejfájásod akár fogászati problémából is eredhet?

Veled is előfordul, hogy a reggeli ébredéskor fáj a fejed, fájnak a fogaid vagy az állkapcsod? A hosszabb ideig fennálló panaszok esetén nagy valószínűséggel bruxizmus, azaz éjszakai fogcsikorgatás és fogszorítás állhat a problémáid hátterében. Sajnos hosszú távú kezeletlenség esetén –  akár TMI diszfunkciót,  vagyis az állkapocsízület kóros elváltozását is okozhatja.

Miért csikorgatod, szorítod a fogaidat?

Az éjszakai fogcsikorgatás során a páciens alvás közben akaratától függetlenül iszonyú erősen szorítja össze a fogait. A felső állcsont és az alsó állkapocs hosszú ideig tartó görcsös préselése extrém módon igénybe veszi a fogakat, csontokat és ízületeket.

A fogcsikorgatás több okra vezethető vissza

  • stressz
  • szabálytalan fogazat
  • harapási rendellenesség
  • esetleg egy magas tömés
  • rosszul kialakított korona vagy híd

Az éjszakai fogcsikorgatás miatt a fogak elkopnak, az állkapocsízület túlterhelődik. Súlyosabb esetben a fogak mozgathatóvá válnak, a száj nyitása fájdalmassá válik. Hosszú távú kezeletlenség esetén az állkapocsízület deformálódik, rágáskor recsegő hang hallatszik.

Mi a megoldás az éjszakai fogszorítás ellen?

A tünetek enyhítésére hatékony eszköz az éjszaka viselendő harapásemelő sín használata!

Mi az a harapásemelő sín?
fogcsikorgatás

A harapásemelő sín egy rugalmas, gumiszerű borítás, amit a fogtechnikai labor készít el neked a dentálhigiénikus által vett lenyomat segítségével. A sín képes arra, hogy az alsó, a felső vagy akár mindkét fogsorra kerülve elnyelje a fogak összeszorításából származó erőt.

A fogazathoz tökéletesen illeszkedő harapásemelő sín alkalmazásával az összeszorítást nem akadályozhatjuk meg, de mint a fogsoraid közé kerülő rugalmas elem segíti kilazítani a rágóizmokat, megszünteti a fogcsikorgatással járó kellemetlen hangokat is. Hosszútávú alkalmazásával akár a kiváltó okok is megszüntethetők.