Cukorbeteg páciens fogászati kezelése

Nem szedték le a fogköveidet, mert cukorbeteg vagy? ☹
Cukorbeteg

Tudtad, hogy a cukorbetegség (diabétesz) világszerte több mint 300 millió, míg Magyarországon 750.000 embert érint a Nemzetközi Diabétesz Társaság (IDF) és a Magyar Diabetes Társaság (MDT) legutóbbi statisztikai adatai szerint? Ezen adatok szerint hazánkban minden 10. páciens, aki fogorvosi rendelőbe lép cukorbeteg, vagy a diabétesz “előszobájában” van!

Cukorbeteg fogászati ellátása

A cukorbetegség a test minden részét érinti, beleértve a szájüreget, fogakat is. Diabétesz esetén nagyobb valószínűséggel jelentkeznek szájüregi problémák, például fogínygyulladás, szájüregi fertőzések, fogszuvasodás.

A káros mikroorganizmusok a cukrot savakká alakítják – emiatt az íny könnyen begyullad, vérzik, és fáj.

A baktériumoknak a cukros környezet ideális, gyorsan elszaporodnak, a nyállal és az ételmaradékkal keveredve lepedéket képeznek, amit, ha nem távolítunk el megfelelően, akkor az fogszuvasodáshoz, fogkőhöz és fogágybetegséghez vezet. Ezért is kiemelten fontos a megfelelő szájápolás, helyes fogmosás és fogköztisztítás. 😊

Diabétesz okozta szájproblémák

  • Rossz lehelet
  • Szájszárazság (a cukorbetegség dehidratációt okoz)
  • Vérző, gyullad íny (ínygyulladás)
  • Fogágybetegség
  • Aphta
  • Szájüregi gombás megbetegedések
  • Szájüregi daganatok
Ellenőriztesd rendszeresen vércukorszintedet!

A nem megfelelően beállított vércukorszint miatt a cukorbetegek lassabban gyógyulnak a fogászati beavatkozások után, így nagyobb kockázata lehet egy-egy kezelésnek, de csak LEHET!

Hogyan készülj fogászati kezelés előtt?

Mindenképpen egyél és vedd be a szükséges gyógyszereidet!

Minden esetben tájékoztasd a dentálhigiénikusodat, fogorvosodat a cukorbetegségedről!