Károsítja-e a fogakat a fogfehérítés?

Ellenállhatatlan mosoly, vakítóan fehér fogak fájdalommentesen? Melyik fogfehérítés peroxidos és melyik peroxidmentes?
Fogfehérítés rendelőben

A közhiedelemmel ellentétben a fogfehérítés során nem a zománc maratásával érjük el a kívánt esztétikai eredményt. Ebből következően a fogak szerkezetében a fogfehérítő anyagok nem idéznek elő semmilyen káros elváltozást!

A legújabb kutatásokból az is kiderül, hogy a savas italok (pl. narancslé) jobban károsítják a fogzománcot, mint az esztétikai kezelés.

Peroxidmentes fogfehérítés a megnyerő és sikeres első benyomáshoz, most hihetetlenül kedvező áron lehet a tiéd! A legtöbb fogászat vagy dentálhigiénikus így hirdeti szolgáltatását az interneten. (ÉN NEM! 😊)

Amikor körülnézel a világhálón és megpróbálsz tájékozódni, hogy milyen típusú fogfehérítési módszert válassz, rövid idő után vagy meggondolod magad vagy bármit is olvasol, inkább azt választod, amit a barátod, barátnőd, munkatársad vagy szomszédod javasol? 😊

A leggyakrabban ilyen és ehhez hasonló dolgokat olvashatsz:

 • „A hidrogén peroxid behatol fogai belsejébe és elvonja a nedvességet, ezzel fogérzékenységet okoz”
 • „Peroxidmentes anyagunk nem von el nedvességet, így nincs érzékenység, fogai nem károsodnak”
 • „A hidrogén peroxid megmarja a fogakat ettől azok elromlanak/elporladnak”
Tegyük tisztába! Mi is az a hidrogén peroxid?

A hidrogén peroxid (vegyjele: H2O2) egy szervetlen kémiai vegyület, gyenge sav, egyben erős oxidálószer. Kinézetre halványkék színű, ám oldatba keverve színtelen, szagtalan, íze keserű, kipárolgása irritálja a szemeket.

A hidrogén peroxid felhasználási területei

A hidrogén peroxid felhasználása sokrétű: a laboratóriumoktól, gyáraktól kezdve egészen a hétköznapi szituációkig bármikor találkozhatunk vele. Pl:

 • fogfehérítés
 • fogkrémgyártás
 • hajfestékek, szőkítők
 • fehérítőszerek
 • fertőtlenítő- és tisztítószerek, stb.

Peroxidos vagy peroxidmentes fogfehérítés

A valóságban a fogfehérítés folyamata során mindenképpen nedvességet vonunk el, hiszen beteszünk egy szájterpeszt és egy nyálszívót. Ettől a száj és a fogak is kiszáradnak, a fogaid tehát eleve fehérebbnek is tűnhetnek. 😊Szerencsére a fogfehérítő kezelés végeztével minden visszaáll az eredeti állapotba, károsodás nélkül 😊 Természetesen egyéni érzékenység előfordulhat, ami szerencsére 1-5 napon belül elmúlik.

Bármilyen fogfehérítés előtt a fogászati problémákat kezelni kell és el kell távolítani a fogköveket!
Tévhit, hogy csak a peroxidmentes fogfehérítés a kíméletesebb?

A peroxidmentes fogfehérítés hirdetések lényege, hogy NEM a fogakra káros hidrogén peroxiddal dolgozik az fehérítő anyag, azt azonban a hirdetők elfelejtik megemlíteni, hogy a leggyakoribb peroxidmentes fogfehérítő nátrium-perbonát monohidrátot tartalmaz. Ez egy oxidáló és mérgező bór vegyület, melynek bomlása során peroxid szabadul fel. A fővegyület valóban nem a hidrogén peroxid, viszont a bomlás során ugyanúgy peroxid keletkezik, így a fogakat végeredményben ugyanúgy a peroxid fogja kifehéríteni.

Sajnos, bármennyire is fejlődik a tudomány, még nem jutottunk el odáig, hogy varázsolni tudjunk!

Lényegében, miután az interneten mindent IS összeolvastál és mindenkitől IS tanácsot kértél a fogfehérítésről, érdemes hozzáértő szakembert IS megkérdezni a témában! 😊

Honnan tudod, hogy valaki hozzáértő vagy csak marketinges?
 • Biztos, hogy nem ígérem meg Neked, hogy 8-10 árnyalatot tudok fehéríteni a fogaidon!
 • Biztos, hogy nem ígérem meg, hogy nem lesznek érzékenyek fogaid fehérítés után! (Mindent megteszek annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsem az érzékenységet)
 • Biztos, hogy nem mondom, hogy fogaid örök életre fehérek maradnak, de még 10 évet sem ígérek! (mert ez egyénenként változó)
 • Biztos, hogy nem próbálok eladni semmilyen „bio, természetes, sópolírozásos airflow” kezelést fogfehérítés címszó alatt!
 • Biztos, hogy nem azzal próbálom becsalogatni a páciensemet, hogy a peroxidmentes fogfehérítést hírdetem!

Gyakorlatilag addig egyáltalán nem ígérek semmit, amíg személyesen nem találkozunk és nem láttam a fogaidat! Azt viszont egyértelműen garantálni tudom, hogy a több mint 25 éves szakmai pályafutásom során fogfehérítéstől még egyetlen páciensem fogazata sem ment tönkre!

Mindig naprakészen követem a tudományt, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának és a Council of European Dentists (CED) állásfoglalását is.

Extrém esetek mindig vannak és voltak, lásd szépségipar „plasztikai áldozatai”

fogfehérítés előtt fogfehérítés után