Kismama fogászati szűrés

Dentálhigiéniés szűrővizsgálat kismamák részére
Kismama fogászati szűrés dentálhigiénia

A babatervezés egy olyan izgalmas időszak, amikor sokminden mellett a megfelelő szájhigiénia is fókuszba kerül. A terhesség alatt ugyanis már nem végezhetők fogászati kezelések akármikor, ezért jó, ha előre gondolkodsz!

Ahhoz, hogy gondos kismama legyél, már a baba tervezésekor érdemes bejelentkezned fogorvosodhoz vagy dentálhigiénikusodhoz, hogy még a terhességed előtt fény derüljön a fogászati problémáidra.

Mikor végezhető kismama fogászati kezelés a várandóság alatt?

A terhesség elején kapsz egy kismama-könyvet, amivel kötelező fogászati kontrollvizsgálatra is el kell látogatnod. Sok várandós követi el azt a hibát, hogy inkább kerüli a fogorvosi rendelőt, nehogy olyan kezelést kapjon, ami árt a babának. Pedig fontos tudni, hogy ezzel nagyobb bajt okozol, mint gondolnád. A rossz szájhigiénia következtében a kórokozók a terhességi mérgezés kiváltója is lehet.

A legfontosabb időszakok a gyermeked fejlődésében az 1. trimeszter és a 3. trimeszter második fele. Tudtad, hogy a terhesség 6. hete körül már elkezdődik az fogak fejlődése is, a 16. héten pedig már a maradó fogak csírái is megjelennek? 

Amennyiben szükséges a fogkő eltávolítás vagy polírozás, azt bármikor el lehet végezni, ezek a kezelések kiemelten fontosak és segítenek az ínygyulladás megelőzésében.

Milyen veszélyeket rejt az ínygyulladás?

Kutatások bizonyítják, hogy a várandós nők fele szenved ínygyulladásban. A terhesség során a hormonális változások önmagukban is okozhatnak fogínygyulladást, ezért is kiemelten fontos, a professzionális szájápolás. Ez a gyulladás ugyanis később a fogágyra is átterjedhet, és befolyásolhatja a magzat fejlődését, extrém esetben akár koraszülést is okozhat.

A terhesség alatt, főleg, amikor első kisbabádat várod sok mindent elolvasol és hallasz fogászati témában is.

Tévhitek, mendemondák

  • „Egy gyerek, egy fog”
  • „A terhesség tönkretette a fogaimat!”
  • Ne használj szájvizet!
  • Ne vigyél be fluoridot!
  • Nem szabad érzéstelenítőt kapni!
  • Jobb, ha semmit sem csinál a fogorvos vagy a dentalhigiénikus!

Keress fel bátran, biztos van neked is egy-két jó tanácsom! 😊

  • Borzalmas ízű a fogkrém?

Használd a fogkefédet csak bevizezve! A mechanikai tisztítás a legfontosabb, azt viszont nem szabad elhalasztani!

  • Túl nagy a fogkefe feje? Hányingert okoz?

Cseréd le, és keresd meg azt, ami neked a legjobb! Pl. egysörtés fogkefe

  • Sokat hánysz, émelyegsz?

Kortyolgass buborékmentes hideg vizet, de legalábbis öblítsd ki vele a szádat!

Kérlek, próbálj meg nem eszegetni egész nap!

„Na, de kettőnk miatt kell ennem!” – Igen tudom, nagyon nehéz ellenállni a kísértésnek és nem is kell lemondanod mindenről, csak ne csipegess egész nap! A várandóság ugyanis nagy kihívás Neked és fogaidnak is!

Legyen a babavárás egy felkészülési, feltöltődési időszak fogászati szempontból is arra az időre, amikor majd picit háttérbe szorulsz, és boldogan babázol. 😊 Így elkerülhetőek lesznek a váratlan helyzetek a várandóság ideje alatt és a baba érkezése után is.

Szeretném megmutatni a szájhigiénia kiemelt fontosságát minden kismamának! Kifejezetten kérni szoktam, hogy mindhárom trimeszterben jöjjenek el dentálhigiénés szűrővizsgálatra.

Személyre szabott szájhigiénés programot alakítok ki Neked a várandóság és a szoptatás teljes időtartamára, mellyel tudatosan készülhetsz a baba szájápolására és egy olyan szülői magatartás elsajátítására, amivel a gyermekednek is jó példát mutatsz majd.